ik heb een talent en dat is, dat ik gewoon heel weinig kan’

Ik zat laatst een podcast te luisteren van Eelco de Boer (episode 209 was het geloof ik). Het was een opname van een gesprek met Demian Beenakker, die tijdens het laatste seminar van Eelco was uitgenodigd om met ons in gesprek te gaan over marketing en het laten groeien van je business.

Tijdens het gesprek vroeg iemand iets over hoe hij zo succesvol was geworden wat een beetje het geheim is en hij antwoordde: ‘Ik heb een talent dat ik gewoon niks kan’.

Lekker buiten de lijntjes kleuren

Dat vond ik nou briljant! Want natuurlijk is het fijn als je een feilloos talent ergens voor hebt en retegoed bent met een speciaal ding. Maar deze man geeft in 1 zin aan dat je ook zonder talent heel succesvol kunt zijn als ondernemer. En daar hou ik van. Lekker buiten de lijntjes kleuren. Out of the freakin’ box denken en al die andere heerlijke cliché termen.

Iedereen is altijd te breed of te specialistisch opgeleid

Ik spreek zo vaak mensen die aangeven dat ze of te breed zijn opgeleid, of te specialistisch. Iedereen heeft zo zijn of haar eigen argumenten waarom het allemaal juist voor hen extra moeilijk is. Door die opleiding kunnen ze altijd net niks echt goed. En dat is het niet. Het voelt alleen zo. Ik hoor natuurlijk iedereen aan, dus ik weet dat. Jij nu ook.

Je hoeft geen vak te leren om succesvol te kunnen zijn

Met de zin die deze Demian (overigens mega succesvol ondernemer) uitsprak, zag ik weer het bewijs dat je geen vak hoeft te leren, maar vooral de intentie moet hebben om te willen leren. Alleen dat hoeft niet persé op een school, met als einddoel een bewijs van die school waarop staat dat je netjes je best hebt gedaan. Tenzij je iemand bent die heel hard bevestiging nodig heeft dat je ergens voor geleerd hebt. Maar die schaar ik keihard onder het kopje ‘onzekerheid’. Want daar hoort hij.

Als je gewoon gaat ‘doen’, dan kun je vrij zijn

Wanneer je zoals Demian, Eelco, Richard Branson of wie dan ook die groot en succesvol is, gewoon gaat doen… dan kun jij ook vrij zijn en je eigen toko runnen. Wat onderscheidt deze mensen van jou? Het vermogen om gewoon te doen. Lef hebben, op je bek durven gaan en er van leren. In een bepaalde mate zijn het ook perfectionisten, maar niet op een manier dat ze er door gehinderd worden. Zij zetten die in als kracht. En jij?

Zit jij dus nog op een god-given talent te wachten? Niet doen, je kunt zonder talent ook heel succesvol zijn in het leven. Het hoeft allemaal niet picture perfect. Heb je wel een duidelijk talent? Ga dan eens kijken welke mogelijkheden je ermee hebt.

Wat zou jij nou het liefste doen met dat talent als alles mogelijk was?

En als deze laatste vraag je irriteert, dan zit daar jouw probleem…..

Wil je me hieronder laten weten wat dit blog jou gebracht heeft?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *