Passie zonder plan: Ik Vertrek

Wie kent het programma niet? ‘Ik Vertrek’ is al jaren een van de weinige programma’s die ik op televisie kijk. Deels leedvermaak, geef ik toe, deels omdat het menselijke gedrag mij fascineert. Maar dat zal niet als een shock komen als je me al een tijdje volgt.

Waar heb jij ooit zulke enthousiaste, positief ingestelde mensen gezien als bij dit programma? Wat je altijd snel ontdekt (eigenlijk in de voorstukjes al), is dat zij vaak werken zonder een goed plan. Wat? Vaak zelfs zonder plan. Of zo’n halfbakken plan dat nergens getoetst is op haalbaarheid, omdat ze zich niet goed voorbereid hebben.

Een mooi voorbeeld is altijd het geld. Met een budget van 10.000 euro 5 slaapkamers inrichten, de badkamers in alle 5 vernieuwen, nieuwe keuken erin en dat is ook vaak het ‘potje’, waarmee ze willen overwinteren. Nou succes. Ik ben geen rekenwonder en besteed geen energie aan verbouwingen, maar zelfs ik weet dat dit een beetje ambitieus is.

Ook spreken ze vaak de taal niet, zijn niet op de hoogte van de cultuur en gewoonten (werklui die dagen niet komen en dan ineens weer verschijnen) en hebben soms onrealistische verwachtingen. De teleurstelling spoelen ze veelal met liters wijn weg en gaan de volgende dag met frisse moed weer aan de slag. Ik smul ervan, want het leert me iets.

Dit zijn wel mensen die hun hart volgen en hun passie. Soms zonder dat ze exact weten wat ze nu het liefste willen doen de hele dag. Ze wilden een B&B in Frankrijk, maar blijken in de praktijk de gasten helemaal niet zo leuk te vinden. Of starten een camping en zijn de hele dag bezig met riolering ontstoppen of bedden opmaken.

Het is niet zo gek dat veel van hen het niet redden. Ze voelen de vrijheid en de passie opvlammen, willen zo snel mogelijk hun hart volgen. Maar zo snel mogelijk is niet altijd de juiste weg. Niet zonder plan.

En daar valt voor jou weer de winst te halen. Want jij voelt ook aan alles dat het roer om moet. Oke, misschien niet meteen naar een B&B in Frankrijk, maar wel voor jezelf. Vrij zijn en geld verdienen met dat wat je het allerliefste doet. Het kan, maar dan wel met een plan.

En misschien moet ik die dan ook maar op een tegeltje laten drukken….

Heb je al gezien dat er een masterclass gepland staat op woensdag 4 september om 20:00? En dit keer gaan we het eens even helemaal anders doen. Ben jij erbij??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *