Vrouwen zijn in sommige dingen gewoon beter

Met de oprichting van het Vrouwenkorps Koninklijke Nederlands-Indisch Leger op 5 maart 1944 gingen de eerste vrouwen aan de slag bij de krijgsmacht. Driekwart eeuw later vechten, varen en vliegen ze bij Defensie.’ (Bron: Rijksoverheid)

Ik sta de vaatwasser uit te ruimen. Het is donderdag, half acht ’s ochtends, en de jongens spelen in hun kamer. Ik heb ze geleerd om zelf de hele rambam van tandenpoetsen, ontbijttafel dekken en brood voor school te maken, zodat ik tijd overhoud voor de dingen die ik moet doen. En dat is een hele berg. Maar ja, ik wil 8:45 sharp gewoon met mijn werk beginnen en dus moet het af zijn. Ik heb helaas nog geen kaboutertjes (nou, wel dus maar die zijn nog te jong voor de rest)

Even tijd voor nieuws

De laptop staat aan, nadat ik alvast een blog had geschreven. Ik zet hem op NPO start en ik had even zin in wat te luisteren, tijdens het afwerken van het verdere ochtendritueel. Dat wordt op dat tijdstip al gauw een publieke zender. 

Het was een item dat bij Goedemorgen Nederland besproken werd. Dat stond op, omdat ik even benieuwd was naar het nieuws en hoe het met de boeren zou zijn die overnacht hadden op het Malieveld in Den Haag. Het ging trouwens prima met ze, mocht je het gemist hebben.

10% is maar vrouw

Het bleek dus, volgens het item, dat het 75 jaar geleden was dat wij (de vrouw) toegelaten werden in het mannenbolwerk Defensie. Op dit moment in 2019 is 10% van de mensen die bij Defensie werken vrouw. Ik dacht, ik hoor het niet goed. 10%? Dat is toch niks? Waar zou dat dan aan liggen? Ik ben overigens benieuwd naar jouw mening hierover. Wil je die hieronder met me delen?

Als je de wc schoonmaakt, werk je ook bij die club

Vervolgens vroeg ik me af wat je allemaal bij Defensie kon doen. Beelden van een zwaar bewapende militair schoten door mijn hoofd. Rennend door zo’n kapotgeschoten, beige straat ergens in Syrië. Oeps, kadertje denk ik. Want er is nog wel veel meer te verzinnen aan functies. Degene die daar de plee schoonmaakt ‘werkt ook bij Defensie’. En bot gezegd klinkt dat laatste natuurlijk veel toffer op een feestje. No offense.

Vrouwen zijn er beter in

Minister Bijleveld vertelde in een kort interview vol trots (en een beetje van ‘op de barricade voor De Vrouw’), dat vrouwen veelal beter zijn in inlichtingen werven of het opsporen van cybercrime. Dat vond ik een interessante, want ik zie dat inderdaad vaak bij mijn klanten terug. Wanneer ik ze laat uitzoeken waar ze energie van krijgen, is dat wat ik veel terugkrijg. Speurwerk, dingen uitzoeken, ergens vol overgave induiken en de onderste steen boven krijgen, structuur aanbrengen in chaos. You name it. 

Hebben wij een aangeboren gave?

Zou het soms liggen aan ons aangeboren stuk om iets tot op de bodem uit te zoeken (lees: de mobiel van je vriend doorspitten bij vermoedens van…. , of Facebook doorharken op zoek naar dat ene mokkel dat zich zo vaak om hem heen drapeert)? Dat we er daarom beter in zijn dan mannen? Bij mannen zie ik vaak dat ze niet eens doorhebben wanneer een vrouw zich om hen heen drapeert. Dus of we die dus de ‘intelligence’ moeten laten doen is inderdaad discutabel (wie herinnert zich nog Mata Hari?).

Of komt het door onze waanzinnig scherpe perceptie van dingen? Wij vrouwen herinneren ons de kleinste details, lang nadat het hele gebeuren al voorbij is gegaan. Ik weet niet hoe vaak jij in een discussie oude koeien uit de sloot trekt? Ik heb er nog net geen logboek bij.

Je denkt zelf vaak ook in kaders

Vaak denken we niet aan beroepen die hiermee te maken hebben om ons op te oriënteren. Daar zit wel een dingetje. We blijven zelf in patronen denken, ook al zijn we ze ons niet zo bewust. Dat geldt zeker voor het onderwerp ‘vrouw’. We vinden ons een hele pief en mega gelijkwaardig, maar als het er op aankomt denken we net zo in hokjes als diegenen die we ervan betichten. 

Waar het mij nog steeds om gaat (piemel of plasser) is dat je blijft kijken naar waar JIJ de meeste energie van krijgt en dat steeds als uitgangspunt blijft nemen. In je werk. Maar verruim je kaders en kijk eens buiten dat wat je al kent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *